Det litterære hul: Nineteen Eighty-Four

9 feb

Skrevet af Alexander Hegelund 3m

Nineteen Eighty-Four

I 1949 udgiver George Orwell for første gang sit magnum opus, Nineteen Eighty-Four; et dystopisk værk der bygger på Orwell’s frygt for et totalitært samfund og udforsker konsekvenserne ved overvågningssamfundets absolutte ekstremer.

Er Big Brother og The Party facister, socialister eller bare magtbegærlige? Du vælger selv.

Novellen følger Winston Smith, en drone i England styret af et oligarkisk tyranni ledet af den usete, nærmest guddomelige leder Big Brother. Winston hader i virkeligheden The Party der styrer samfundet og har taget alt fra ham, men han kan intet gøre, indtil han en dag møder den unge Julia. Ligesom han selv, er hun desillusioneret af samfundets løgne og sammen begynder de hedonistisk at udforske de følelser og den seksualitet the party forbyder.

Novellen har introduceret kendte sætninger som ”Big brother is watching you” og ”2+2 = 5”, et mantra Winston accepterer efter længerevarende tortur.

Nineteen Eighty-Four er inspireret af Yevgeny Zamyatin’s ligeledes deprimerende ”We” og kan opfattes som en mere pragmatisk oversættelse af denne, selvom mange nu anser Nineteen Eighty-four som overlegen og et af den moderne engelske litteraturs bedste værker. Novellen har introduceret kendte sætninger som ”Big brother is watching you” og ”2+2 = 5”, et mantra Winston accepterer efter længerevarende tortur. Nogle af værkets største styrker er dets fantastiske anvendelse af symbolisme og tankevækkende nutidighed; fx kan det totalitære styres anvendelse af nationalisme som subliminal kontrol af masserne perspektiveres til den hedengangne Sovjetstat eller Nordkorea.

At læse Nineteen Eighty-Four kan være en meget forskellig oplevelse fra person til person og dette er et bevidst valg af Orwell; Er Big Brother og The Party facister, socialister eller bare magtbegærlige? Du vælger selv. Er der overhovedet en modstandsbevægelse? Du vælger selv. Findes de andre lande, Eurasia og Estasia overhovedet, eller de bare flere propaganda midler for The Party? Du vælger selv. Af denne grund kan det også nemt blive en tidskrævende proces at gennemgå og fortolke Nineteen Eighty-Four, hvilket dog kun kan anbefales da det er et tankevækkende om end forstyrrende værk, der højst sandsynligt kan redde dig i en snæver vending hvis alt går syd til en engelsk eksamen.
For dem der ikke har tiden at investerer, er værket også blevet omsat til film to gange, hvoraf udgaven fra det meget passende årstal 1984 utvivlsomt er en time eller to værd.

Reklamer

2 kommentarer to “Det litterære hul: Nineteen Eighty-Four”

  1. Jens-Ole og Chris 9. februar 2012 hos 12:25 #

    øhm. Det er ikke Orson Welles, men George Orwell der skrev “Nineteen Eighty-Four”

  2. Alexander Hegelund 9. februar 2012 hos 12:55 #

    Det er min fejl – den blev skrevet liiiiidt sent hen på natten. Der er blevet rettet (:

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: